Grækenland som vinproducent

 

Grækenlands vinproduktion går mere end tretusind år tilbage i tiden.
I dag er græske vine delt i traditionelle og moderne, over halvdelen er hvide vine, og landet er opdelt i 26 større eller mindre appellationer.
Selvom en stor del af produktionen efterhånden er omstillet til moderne metoder, har et fald i vinforbruget ikke fremmet denne udvikling.

De traditionelle, oxyderede vine appellerer ikke til et yngre publikum eller til eksportmarkederne, men drikkes primært af den ældre generation på fremstillingsstedet.
De vigtigste lokale druer er Xynomavro, Agiorgitiko, Mandilaria, Liatiko, Mavrodaphne og Vertzami.Grækernes specielle retsinavin, som tilsættes op til en procent harpiks fra Alep-fyrretræet, har en meget særpræget, men også appetitvækkende smag. Retsina, som simpelthen betyder harpiks, er normalt hvid og lavet på Savatiano.
Men der findes også en muscatvariant og en rosé, som kaldes Kokkineli. Der er fundet spor af fyrreharpiks i antikke vin-amforaer. Eftersom harpiksen ikke virker konserverende, er det mest sandsynligt, at tilsætningen også den gang er sket for smagens skyld. Området omkring Athen og øen Euboea er det oprindelige hjemsted for Retsina, men i dag produceres vinen overalt i Grækenland.
De traditionelle, oxyderede vine appellerer ikke til et yngre publikum eller til eksportmarkederne, men drikkes primært af den ældre generation på fremstillingsstedet.

De vigtigste lokale druer er Xynomavro, Agiorgitiko, Mandilaria, Liatiko, Mavrodaphne og Vertzami.
Grækernes specielle retsinavin, som tilsættes op til en procent harpiks fra Alep-fyrretræet, har en meget særpræget, men også appetitvækkende smag. Retsina, som simpelthen betyder harpiks, er normalt hvid og lavet på Savatiano.
Men der findes også en muscatvariant og en rosé, som kaldes Kokkineli.
Der er fundet spor af fyrreharpiks i antikke vin-amforaer. Eftersom harpiksen ikke virker konserverende, er det mest sandsynligt, at tilsætningen også den gang er sket for smagens skyld.
Området omkring Athen og øen Euboea er det oprindelige hjemsted for Retsina, men i dag produceres vinen overalt i Grækenland.Ankialos længere sydpå laver primært tørre, hvide vine på Savatiano og Rhoditis.

Øerne er i mange tilfælde vinproducerende. Kreta er den største af dem og har fire appellationer: Dafnes, Peza, Arhanes, som hovedsageligt laver tunge, røde vine, og Sitia, der står for mere aromatisk rødvin. Rhodos er velsignet med et ideelt klima og laver både rødvin og søde, tørre og mousserende hvidvine af Athiri, Mandilaria, Muscat Blanc og Muscat Trani.
Mærkeligt nok er ingen af Rhodos’ vine rigtigt overbevisende. Santorini producerer let perlende, friske og tørre hvidvine samt en sød altervin, Visanto. Samos er kendt for rene og søde muscatvine, der også finder vej til eksportmarkederne. Corfu laver overvejende røde vine, mens Cephalonia og Zante er kendt for friske hvide vine på Robola og Verde.