Kos

Kos, græsk ø i øgruppen Dodekaneserne sydøst i Det Ægæiske Hav tæt på den tyrkiske kyst; 290 km2, 33.400 indb. (2011). Kos består af kalksten og tertiære bjergarter og er tektonisk aktiv. Øen er velforsynet med vand fra varme kilder. Et frugtbart kunstvandet lavland strækker sig langs øens nordlige kyst, mens en mindre, delvis skovdækket bjergkæde løber langs den sydlige kystlinje med Dikeos (846 m) som det højeste bjerg.

Øen har udviklet sig til en kosmopolitisk ferieø med omfattende charterturisme og hotelbyggeri. Der er moderne turistinfrastruktur, og den internationale lufthavn syd for byen Antimáhia har daglige flyforbindelser til Athen, Thessaloniki, Rhodos og Samos. Landbruget producerer oliven, druer, citrusfrugter, figner, tobak, majs, hvede, vandmeloner og grøntsager. Der er ingen industri, men en mindre håndværksproduktion, bl.a. kunsthåndværk, og saltudvindingsanlæg.

Kos’ antikke hovedby, Astripalaia, ligger på øens sydvestlige del. I den nuværende hovedby, Kos 19.400 indb. (2011), på øens nordøstkyst står en johanniterborg fra 1300-t. som byens vartegn. Byen måtte genopbygges efter et jordskælv i 1933, og antikke udgravningsområder, romerske villaer, venetianske bygninger og tyrkiske moskéer ligger mellem moderne huse og hoteller.