Samos

 
 
Samos er en græsk ø, der ligger i det Ægæiske hav ud for den tyrkiske kyst. Den antikke filosof og matematiker, Pythagoras, var født og levede hele sit liv på Samos.
Den antikke filosof Epikur fødtes ligeledes på Samos.

 

Samos har masser af charterturister, men det er en græsk udgave af turismen. Ca. 100.000 turister flyver i sommermånederne til øen, og det er mange for en ø på størrelse med Bornholm. Mange rejsende er gengangere.

Der er trygt på Samos, vandet er klart, og man kan bade overalt, mens naturen og de arkæologiske mindesmærker indbyder til opdagelser.Samos har mange år på bagen som mål for solhungrende nordeuropæere og har derfor masser af erfaring i, hvordan nordeuropæerne vil modtages på en græsk ø, og de har udviklet en umiskendelig græsk udgave af turismen. Mindre hoteller, lyden af bouzuki og ternede duge på fortovsrestauranterne, de såkaldte tavernaer, er opskriften.

Alle stier er trådte og beskrevet, men i Samos’ fjerne landsbyer kigger grækerne alligevel nysgerrigt og venligt på de besøgende. De er en velkommen afveksling i dagens gøremål.

Samos har en lang og traditionsrig historie. Øen er hjemsted for velanset og kendt filosof og matematiker, Pythagoras.
Lige fra Pythagoras til den peloponnesiske krig, Karthago, Romerriget, Alexander den store, krigene mod perserne og tyskerne under anden verdenskrig og til nu har Samos været involveret og sat sit præg på verdenshistorien.
Den i dag er flere områder på øen optaget på UNESCO’s verdensarvsliste, hvilket vidner om stor historisk betydning.
Historien om Pythagoras der fødes på Samos i 580 f.kr, men ender med at bo det meste af sit liv i huler på Samos og i Italien. Han holdte sig skjult, da tyranen Polykrates så ham som en trussel og ville dræbe ham. I dag kender vi Pythagoras som en berømt matematiker og filosof, hvis ambition var at beskrive verden gennem tal. Han fik bl.a. opfundet læresætningen, som beskriver forholdet i en retvinklede trekant.
Sætningen lyder: a2 + b2 = c2

Øen var en del af Alexander Den Stores imperium fra 334 f.kr til 323 f.kr og senere en del af Romerriget fra 27 f.kr til 1289, hvor Venedig får magten i det meste af Grækenland.
I 1456 kommer Samos under tyrkisk, dengang Det Osmanniske Rige, besættelse, og de efterfølgende mange år er præget af uenighed, kampe, krig og konflikter med Tyrkiet.
I 1824 vinder Samos slaget over Tyrkiet i frihedskrigen, som gør at Samos ikke længere er under tyrkisk styre. Dog bliver Samos under tyrkisk administration og opnår til at begynde med kun delvist selvstyre med en græsk guvenør.

Først i 1912 opgiver Tyrkiet helt sin interesse for Samos, som derefter bliver en del af Grækenland. De efterfølgende mange år bobler konflikter med Tyrkiet stadig i overfladen, og det er tæt på egentligt krig i 1974. Den dag i dag, har landene stadig ikke det bedste forhold.
Fra 1967 til 1974 er Grækenland underlagt militærdiktatur. Diktatoren General Papadopolos tog magten ved et militærkup, og først efter stort pres fra EU og NATO bryder militærdiktaturet sammen i 1974.

Det var samme kup som førte til Kong Konstantin og hans danske kone, dronning Anne-Maries flugt fra øen. I dagens Samos præges historien af manglende indtægter fra nedadgående turisme og flygtningekrise.

Areal: 477,6 km²
Maks. længde: 43 km
Befolkningstal: 32.977 (2011)
Øgruppe: North Aegean islands